Het woord Feng Shui roept allerlei beelden op. Sommige mensen zegt het helemaal niets, anderen hebben er wel eens van gehoord. Zo ook iemand bij de BSO van onze zoon: “Ah Feng Shui”, zei hij, “Bij ons in de straat woont ook zo’n type. Ze heeft een paarse voordeur en volgens mij brandt ze de hele dag wierrook”.
Ik glimlach. Jaren geleden vond ik Feng Shui ook zweverig klinken, nu niet meer. Het is vooral heel aards, praktisch en terug naar de natuur. En daar neem ik je graag in mee.
Betekenis Feng Shui
Feng Shui is een eeuwenoude Chinese filosofie, die de relatie legt tussen mens en omgeving op een gevoelsmatig en intuïtief niveau. Feng Shui vindt haar oorsprong in een tijd dat er nog geen wetenschap bestond en mensen hun omgeving probeerden te begrijpen. Met de natuur als referentiekader ontstond een systeem gebaseerd op waarneming en innerlijke wijsheid.
Om de ruimte om ons heen te kunnen analyseren en begrijpen, maakt Feng Shui gebruik van een aantal basisprincipes: de vijf elementen, de Bagua en de Chi-stroom.
De vijf elementen
Feng Shui werkt met het principe dat alles energie is. Om die energie uit te kunnen leggen is een systeem ontwikkeld met vijf elementen: hout, vuur, aarde, metaal en water. Elk element vertegenwoordigt een bepaalde energie, een seizoen, maar ook kleuren, materialen en vormen.
Het element hout wordt bijvoorbeeld gezien als de start van een nieuwe cyclus. Het symboliseert de energie van de lente, van geboorte, groei, ontwikkeling en vernieuwing. Bij dit element horen groentinten en materialen als hout, bamboe, kurk en linnen. En denk bijvoorbeeld ook aan de toepassing van planten in huis. Zij geven een levendige energie om je heen.
De vijf elementen zijn onderling met elkaar verbonden. Op de foto zie je de voedende cyclus: hout laat vuur branden en het as van vuur voedt de aarde.
Feng Shui en de Bagua
In de loop der tijd zijn verschillende stromingen binnen Feng Shui ontstaan. Ik werk zelf met Conceptuele Feng Shui: een eigentijdse variant, die meer oplossingsgericht is dan oorspronkelijke vormen van Feng Shui. Deze stroming maakt gebruik van de Bagua: een energetisch raster, wat over de plattegrond van het huis wordt gelegd. Elk element heeft een eigen plek in het raster. Zo kun je zien waar zich welke energie in huis bevindt.
Daarnaast is elk element in de Bagua verbonden met een levensgebied, zoals carrière, relaties, familie en kennis. Het element hout hoort bijvoorbeeld bij het levensgebied familie en weelde.
De Bagua laat zien in welke levensgebieden blokkades aanwezig zijn of juist niet. Met gerichte aanpassingen kun je vervolgens de energie beter later stromen. Wil je meer harmonie in het gezin of je familie ervaren of meer in verbinding komen met je roots? Dan ga je op de hout-plek in huis aan de slag.
Yin en Yang
Feng Shui gaat tot slot uit van een levensenergie, Chi genaamd, die in alles aanwezig is en alles met elkaar verbindt. In relatie tot het huis spreken we over de Chi-stroom. Deze stroom komt binnen via de voordeur en meandert als water door het huis.
In deze levensenergie onderscheidt de Chinese leer twee tegengestelde krachten: Yin en Yang. Yin staat voor het vrouwelijke, het donkere, ontvangende en is naar binnen gericht. Yang staat voor het mannelijke, voor actie, licht en is naar buiten gericht. Hier komt ook de naam Feng Shui vandaan. Feng betekent wind en is yang, Shui betekent water en is yin.
Het doel van Feng Shui is om een harmonieuze stroming van Chi in ons huis en in onze omgeving te stimuleren. Een dynamische balans tussen yinne en yange energie.
Persoonlijke ontwikkeling
Feng Shui gaat dus niet zozeer om wat je mooi of lelijk vindt. Het gaat over waar je ruimte voor wilt maken in je leven, welke beweging je in je leven wilt uitnodigen en wat jou in balans brengt. Je verft je muur niet alleen in een groentint omdat je het mooi vindt, maar omdat je de beweging van groei en ontwikkeling in je leven wilt brengen of om de verbinding met je familie te voeden.
En soms is er een kleur nodig, die je zelf niet zou kiezen, die buiten je comfortzone ligt. Bijvoorbeeld de kleur blauw. Stel je voor: Je draagt nooit blauw, er is geen blauw in je huis te zien. Waarom zou je die kleur toevoegen? Omdat de kleur blauw iets vertegenwoordigt. De wereld van het element water, van je gevoel en emoties. En wellicht zit in de wereld iets wat je liever niet aankijkt, wat je lastig vindt. En dan begint het bij mij dus te kriebelen: want daar, in dat ongemak, ligt jouw potentieel, jouw ontwikkeling. Om iets te helen, om iets op gang te brengen, om in beweging te komen. Een beweging dichter naar jezelf.
Feng Shui helpt je om vanuit inzicht in de natuurlijke beweging van energie, keuzes te maken voor jezelf en je huis. Zodat jij een gewenste verandering in gang kunt zetten.
P.S. Ik heb geen paarse voordeur, en ja het heeft iets magisch wat je uit een plattegrond kunt aflezen. Elke keer weer.
DIY | Feng Shui
Feng Shui begint met leren waarnemen, met bewust leren kijken naar je omgeving. Dit kun je zelf doen:
- Plan een moment voor jezelf wanneer er niemand thuis is
- Ga zitten op de bank of in een comfortabele stoel
- Voel hoe je zit, waar jouw lijf de zitting of vloer raakt, waar je ademt
- Adem vervolgens een paar keer diep in en uit, voel hoe je steeds meer in je lijf zakt en ontspant
- Kijk dan eens om je heen. Welke kleuren en materialen zie je? Is er variatie of hebben bepaalde kleuren de overhand? Hoe voelt de ruimte voor jou wanneer je er zo naar kijkt? Wat valt je op?
Je zou je bevindingen voor jezelf op kunnen schrijven. Deze oefening kun je vaker doen, op verschillende plekken, ook wanneer je in de rij staat voor de kassa. Waar ben ik? Wat zie ik? Hoe voel ik me op deze plek? Een mooie oefening om bewuster aanwezig te zijn.